Presenteras av Nyheter24 i samarbete med

Alla inlägg av

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Tillbaka till alla bidrag

Ett odelbart hemland

 

Fotbollen har nästan alltid fungerat som en fristad, en plats där den riktiga världen under 90 minuter stängs ute och där tusentals supportrar kan fokusera på en sak de älskar. Men hur länge kan den faktiskt vara det?

Europa är otryggt på så många sätt. Det sköts i Paris i november, självmordsbombare tog sig till flygplatsen i Bryssel i tisdags. Under en längre tid har också Turkiet varit på krigets radar. I lördags dödades fem turister i en självmordsattack och under söndagen ställdes Istanbul-derbyt mellan Galatasaray och Fenerbache in efter terrorhot. Det var i det Turkiet det svenska landslaget reste till. Ett Turkiet där över 200 personer omkommit i attacker sedan juni i fjol. Den turkiska truppen flyttade träningen från Istanbul till Antalya och de blågula laget har polisbeskydd under hela resan.

TV4 och SVT stannade hemma med sina studior just på grund av osäkerheten och vid presskonferensen och truppresentationen valde Erik Hamrén att inte svara på några frågor om säkerhetsläget och hänvisade dem vidare till förbundets generalsekreterare.

Där, mitt i allt elände fick drygt 32 000 turkar se sitt röda landslag bevisa att fotbollen betyder saker trots allt. Beşiktaş-anfallaren Cenk Tosun gjorde 1–0 och 2–1 och någonstans betydde det mer att en Istanbul-stadgad spelare sänkte Sverige. Det spelades en fotbollsmatch precis som det gjordes i Paris några veckor efteråt. Den turkiska publiken visade från minut ett att det var rätt att inte ställa in matchen – det skulle vinnas ett krig mot terrorn och halvmånen över bröstet skulle lysa starkare än någonsin. Att våga är en vinst. Att inte vika ner sig är en vinst.

Turkiet vann en fotbollsmatch och Turkiet visade mod. Sverige förlorade en fotbollsmatch och Sverige visade mod.

Vatan Bölünmez.

För Turkiet var det mer än en vänskapsmatch – för Sverige gav det fortfarande inga tydliga indikationer på hur ett försvarsspel ska organiseras. Men det spelar ingen roll just nu, inte efter en sådan kväll i Turkiet.

Inte när fotbollen är en kraft för någonting större.

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Fler inlägg av fyratretre

Kommentera