Presenteras av Nyheter24 i samarbete med

Alla inlägg av

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Tillbaka till alla bidrag

Saknaden av kontinuitet

 

2002 och 2003 vann Umeå IK det som i dag kallas Womens Champions League – 2003 tog det svenska damlandslaget ett VM-silver i USA. Under tidigt 2000-tal bestod blågult av spelare som Hanna Ljungberg, Malin Moström och Hanna Marklund, alla tre från nordligaste Sverige. Antagonisten Djurgården/Älvsjö fanns representerade i bland annat Victoria Sandell Svensson och Jane Törnqvist. Att Sverige hade ett lag bland de allra största i Europa var mer regel än undantag.
   Det var i Allsvenskan spelare blev stjärnor.
   Men det var då.
   För över tio år sedan.
   Sedan dess har talanger kommit, utvecklats och gått. Marta blev världens bästa fotbollsspelare och alla ville komma till landet i norr.
   Men tider förändras.

När övriga Europa vaknade upp och insåg att det fanns underlag till att satsa på damfotbollen gick det fort. Stornationen Tyskland utvecklades, England startade en högstaliga och Frankrike visade att man också ville vara med att slåss på de stora scenerna – samtidigt har Sveriges högstaliga mer eller mindre stått still.
   Det är därför Lotta Schelin spelar i Lyon, Kosovare Asllani är i Manchester City och Nilla Fischer styr backlinjen i Wolfsburg.
   Allsvenskan är inte längre störst.

När de bästa spelarna försvinner sjunker inte bara nivån i serien – kontinuiteten i att landslagsspelarna också spelar med varandra i klubblaget saknas. För 15 år sedan bestod stommen av hemvävda spelare som antingen spelade med eller mot varandra och därför också visste hur de agerade.
   Nu är det istället individuella spelare som ska spelas ihop under en begränsad tid.
   När kontinuiteten inte heller finns när väl trupperna är på plats, när positioner och formationer byts ut match för match är det svårt att hitta ett stabilitet och trygghet.

Om det inte går att bygga en trupp som känner varandra från Allsvenskan måste landslagsledningen åtminstone sätta en grund att luta sig tillbaka på.
   Då kan vi få ett roligt blågult Olympiskt Spel i Rio i sommar.
   Men det gäller att sätta fart.

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Fler inlägg av fyratretre

Kommentera